top of page
1aaaa1.jpeg

Turun Taidegraafikoiden 90-vuotisjuhlanäyttely 'Painetut maailmat' avautuu Salon taidemuseossa


Heli Kurunsaari, Pyramidi, puupiirros, 2021. Kuva: Salon taidemuseo.

Turun Taidegraafikoiden 90-vuotisjuhlanäyttely Painetut maailmat on tuore katsaus tämän päivän turkulaisen sekä kotimaisen taidegrafiikan tilaan ja sen eri menetelmiin. Näyttely avautuu 28.1.


Näyttelykokonaisuuden on kuratoinut kuvataiteilija, yhdistyksen kunniapuheenjohtaja Juha Joro ja siihen osallistuu 12 yhdistyksen jäsentaiteilijaa: Annika Dahlsten, Markku Haanpää, Katri Ikävalko, Sirkku Ketola, Heli Kurunsaari, Miina Laine, Teija Lehto, Sara Manninen, Laura Miettinen, Tiina Vainio, Hanna Varis ja Jirko Viljanen.


Suomalainen taidegrafiikka on 1980-luvulta lähtien tehnyt irtiottoa perinteestään. Värilliset teokset ovat yleistyneet mustavalkoisen ilmaisun rinnalle ja monet graafikot ovat luopuneet esimerkiksi sarjallisuudesta. Grafiikan teokset ovat entistä maalauksellisempia, vedosten ainutlaatuisuus korostuu ja teosten muoto voi kurkottaa kohti installaatioita.


Taidegrafiikan laajentuneesta ilmaisusta huolimatta kaikki taidegrafiikan menetelmät perustuvat vuosisatoja vanhaan perinteeseen, painamiseen. Veturitallin juhlanäyttely valottaa taidegrafiikan erityisyyttä kuvataiteen ilmaisukeinona. Vanhojen menetelmien hallitseminen luo pohjaa tehdä taidetta uudella tavalla.

--

bottom of page