top of page
1aaaa1.jpeg

Turun 'Valon polku' -valotapahtumasta on tulossa jälleen kansainvälinen, tasokas ja näyttävä


Aleksandra Stratimirovic, Underwold. Kuva: Christopher Lund.

Turku vahvistaa rooliaan kansainvälisenä kulttuurikaupunkina ja kiinnostavana matkakohteena tuomalla Valon polkuun jälleen hienon joukon arvostettujen kansainvälisten ja kotimaisten taiteilijoiden teoksia. Valotapahtuma järjestetään Turun keskustassa ja Vanhankaupungin alueella 6.–9.12.

Valon polku -tapahtuman teemana ovat kaupunkipuistot kaupunkilaisten hyvinvointia lisäävinä keitaina ja tapahtuma-alueina. Parhaillaan Turussa on käynnissä kaupunkipuistojen juhlavuosi, sillä Turku on kuulunut ympäristöministeriön vahvistamaan kansallisten kaupunkipuistojen verkostoon nyt 10 vuoden ajan.

"Itsenäisyyspäivän tienoo on Turussa jälleen erityisen juhlava ja yhteisöllinen, kun kuljemme yhdessä Valon polulla taiteesta ja valoon pukeutuneesta kaupungista nauttien", Turun pormestari Minna Arve kertoo. "Olemme saaneet sekä yleisöltä että taiteilijoilta runsaasti kiitosta siitä, miten hienosti Turku soveltuu valotaiteen näyttämöksi; joki, puistot, kukkulat ja erilaiset kaupunkikuvalliset maamerkit mahdollistavat visuaalisesti näyttävät ratkaisut ja antavat teoksille uniikin lisän. Tänäkin vuonna kaupunkiympäristön rooli teoksissa on keskeinen. Osa teoksista on myös varta vasten Turkuun suunniteltu."

Fyysisiltä mitoiltaan tapahtuman massiivisin teos löytyy Vartiovuorelta, jonne graffititaitelija Jouni Väänänen tuo uv-valoissa hehkuvan, kahdestatoista muotokuvasta koostuvan Minun pandemiani -teoksen. Samuli Hallan stigAir puolestaan on läheltä katsottuna pienten yksityiskohtien taidetta, mutta kauempaa kuin suuri valoisa pilvi. Pitsiliinoista ja Stiga-jääkiekkopelaajista koostetut laskuvarjoilijat luovat ilmavan ja suojaisan taivaan, jonka alle pääsee Yliopistonmäelle johtavalla Koskenniemenkadulla.

Rami Saarikorven kuvasarja Ultraviolet Reality kutsuu pohtimaan ihmisen ja luonnon suhdetta. Teos esittelee kasvit kahdesta eri näkökulmasta: ihmissilmän näköhavaintona, sekä ultraviolettivalossa, jossa kukat näkyvät sellaisina kuin pölyttäjät havaitsevat ne. Ihmisen ja luonnon suhdetta peilaa myös serbialaissyntyisen, Ruotsissa nykyään asuvan Aleksandra Stratimirovićin teos Underworld. Sen materiaaleina on käytetty merestä nostettua jätettä kuten hylättyjä kalaverkkoja. Stratimirovićin utuiset hahmot levittäytyvät Aurajoen rannalle Lönnrotinpuistoon. Toisella puolella jokea, Tuomiokirkonpuistossa valoambienssi Hehku pukee puistikon lämpimiin tulen sävyihin.

"Valon polun kokonaisuuteen sisältyy kolme erilaista projisointiteosta. Wäinö Aaltosen museon Lux et Umbra -valotaidenäyttely laajenee tapahtuman ajaksi museon ulkoseinille Antti Kulmalan teoksessa Valonvektorit. Pääkirjaston vanha osa puolestaan kokee muodonmuutoksen itävaltalaisryhmä Ochoresotton käsittelyssä ja Apteekkimuseon edessä ranskalaisen Matthieu Tercieuxn interaktiivisessa Glaucus Atlanticus -videoteoksessa sukelletaan sinimerietanoiden mukana tropiikin vesiin", kertoo Valon polku -valotapahtuman taiteellisena johtajana toimiva Kari Kola.

Ihmisläheisyyttä ja puistojuhlia Kauppatorille sijoittuva irlantilaisen Brendan Savagen Through the Cracks the Light Shines In on suuri rikkinäistä peiliä muistuttava teos, jonka taustalla on herkkä ajatus siitä, että vaikka itse kukin olemme eri tavalla elämän kolhimia, olemme kaikki kuitenkin kauniita ja ainutlaatuisia. Ihmisläheinen teema jatkuu Rakkaus-teoksessa, joka tuo Taiteen talolle viime vuonna Förillä ilahduttaneen sydänteoksen. Teokseen liittyvällä ääninauhalla eri-ikäiset ja erikieliset turkulaiset kertovat, mitä rakkaus ja välittäminen heille merkitsee. Teoksen toteuttavat Minna Heiniö, Antti Kulmala sekä Niko Tiainen.

Tähtitornin juurella pääsee oman mobiililaitteen kautta kierrokselle mediataiteilija Pasi Rauhalan luomaan virtuaaliseen Vartiovuori-huvipuistoon. Vuorovaikutteisessa AR-teoksessa voi osallistua huvipuiston maskotin Gado-karhun kanssa puiston huvituksiin. Valoharmoniat kaupungintalon puistossa kutsuu puolestaan kävijät turkulaiseen puistojuhlaan. Teos on osa tapahtuman oheisohjelmaan kuuluvaa valosuunnistusta. Kaikkiaan runsas oheisohjelma on olennainen osa Turun valotapahtuman profiilia.

"Tänä vuonna tapahtuma-alueella voi törmätä muun muassa sähköpyörän kyydissä kulkeviin Simo Rouhiaisen sissiprojisointeihin, Emma Heinosen sekä Ira tuppuraisen Puiden juurilla -tanssiesitykseen, katukarnevaaliryhmä Fauna Humanaan, Belenos-ryhmän tulitaiturointin sekä musiikkia ja jongleerausta yhdistäviin Valomatkaajiin, tapahtuman tuotannosta vastaava Minna Heiniö listaa ohjelmatarjontaa.

Kaikki teokset ja ohjelmatiedot päivittyvät sivuille www.turku.fi/valonpolku

---

bottom of page