top of page
1aaaa1.jpeg

Unelmointi sallittu! Musiikkinäytelmä 'Sointula' vie katsojat sadan vuoden takaiseen utopiaan


Unelmointi sallittu! Lappeenrannan kaupunginteatterin musiikkinäytelmä Sointula vie katsojat sadan vuoden takaiseen siirtokuntautopiaan.

Lauantaina 18.11. Lappeenrannan kaupunginteatterin Suuren näyttämön valtaa Tuomo Aitan näytelmä Sointula. Näytelmä kertoo inkerinsuomalaisen lehtimiehen ja utopistin Matti Kurikan uskomattoman tarinan sadan vuoden takaa. Esitys on tarina karismaattisesta historiallisesta henkilöstä ja hänen aikalaisistaan, joiden toiminta kääntyy nykykatsojan silmissä koomiseen valoon.

Sointula oli Matti Kurikan 1900-luvun alussa Kanadaan perustama utopistinen suomalainen siirtokunta. Kurikka oli lehtimies sekä aikansa karismaattinen saarnaaja ja johtaja, joka sai ihmiset mukaan utopioihinsa.

"Kurikassa kiinnostavaa on hänen lumovoimansa, miten hän sai ihmiset jättämään kaiken ja matkustamaan toiselle puolelle maapalloa", pohtii näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Tuomo Aitta.

Näytelmässä Sointulaan ja Matti Kurikan vaiherikkaaseen elämään tutustutaan pitkälti takaumien kautta. Näytelmä alkaa kohtauksella, jossa Kurikka istuu puistonpenkillä New Yorkissa ja puntaroi elämäänsä.

"Kyseessä on omalaatuinen kansankomedia, jossa on mukana Kurikan muistoja sekä uninäytelmää. Näytelmässä liikutaan siis unien, todellisuuden ja utopian rajamailla", Aitta kuvailee.

Näytelmä avaa katsojilleen näkymän 1900-luvun alun unelmiin, utopioihin ja niiden tavoitteluun. Aitan mukaan näytelmä herättää pohtimaan oman aikamme illuusiottomuutta.

"Sata vuotta sitten elettiin hirvittävän epätasa-arvoisessa maailmassa, mikä antoi kaikupohjan utopioille ja haaveille. Nyt elämme aikaa, jossa muun muassa ilmastonmuutoksen kautta on havaittu, että elämäntapamme on mahdoton ja pitäisi keksiä uusia tapoja olla. Silti tulevaisuushorisonttimme on niin kapea, ettemme uskalla haaveilla."

Näytelmän musiikin on säveltänyt Mikko Hietanen ja siinä on tunnistettavissa sekä työväenmusiikin, että kansanmusiikin vaikutteita. Osa näytelmän lauluista on Matti Kurikan sanoittamia. Matti Kurikan roolissa nähdään Johannes Korpijaakko.

Sointulan esitykset jatkuvat 25.4.2024 asti.

--

bottom of page