top of page
1aaaa1.jpeg

Uutuuskirja avaa romantiikan ajan keskeisen taiteilijan Alexander Lauréuksen elämää ja taidetta


Taiteilija Alexander Lauréus (1783–1823) syntyi Turussa mutta lähti jo nuorena Tukholmaan, jossa hän loi menestyksekkään uran. Lauréus kuuluu romantiikan ajan keskeisiin taiteilijoihin, ja nyt ilmestynyt uuteen tutkimukseen perustuva julkaisu on ensimmäinen laajempi katsaus hänen urastaan.


Alexander Lauréus muutti synnyinkaupungistaan Turusta ensin Tukholmaan ja sitten Pariisiin. Sieltä hän jatkoi Roomaan, jossa hän kuoli vain 40 vuoden ikäisenä. Lyhyeksi jääneestä elämästään huolimatta hän oli tuottelias ja tavoitti kotimaassaan laajan asiakaskunnan. Taiteilijan aika Roomassa oli hänen taiteellisen tuotantonsa huipentuma.

Alexander Lauréus – Kohti Roomaa, Sinebrychoffin taidemuseo & Parvs, 2023.

Kansainvälisesti suuntautuneena taiteilijana Lauréus oli kiinnostunut sekä vanhasta hollantilaisesta taiteesta että oman aikansa uusista aatteista ja romantiikan virtauksista. Roomassa hän lumoutui kaupungin raunioista ja elämää kuhisevista kaduista. Hän innostui uusista aiheista ja eli keskellä taiteellista kukoistuskauttaan.

Lauréuksen taide on kiinteä osa 1800-luvun suomalaisen taiteen kertomusta. Hänen taiteensa merkitys kansainvälisessä kontekstissa on kuitenkin vähemmän tunnettu.


Tämä julkaisu Lauréuksen taiteesta on ensimmäinen neljäänkymmeneen vuoteen, ja se luo kiehtovan katsauksen taiteilijan matkasta Turun ja Tukholman kautta aina välimerelliseen Roomaan saakka.

Teoksen kirjoittajat ovat Villa Gyllenbergin intendentti, FM Lotta Nylund ja Sinebrychoffin taidemuseon johtaja, FT Kirsi Eskelinen.

Kirjaan liittyvä näyttely Alexander Lauréus – Kohti Roomaa on esillä Sinebrychoffin taidemuseossa Helsingissä 20.8.2023 asti. Lue näyttelykatsauksemme tästä.

--

bottom of page