top of page
1aaaa1.jpeg

Valokuvaaja J. Reinberg 200 vuotta; valokuvat 1800-luvulta levittäytyvät Turun kaupunkitilaan


Levittäytymällä julkiseen kaupunkitilaan Reinbergin valokuvat tavoittavat uusia yleisöjä. Kuvia tulee lisäksi esille sosiaaliseen mediaan kaupungin ja Turun museokeskuksen somekanaville.

Turkulaisen valokuvaajan ja taiteilijan, Johan Jakob Reinbergin (1823–1896), syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 200 vuotta. Turun museokeskus juhlistaa merkkivuotta monipuolisella tapahtumatarjonnalla.


Kesällä kaksi Reinbergille keskeistä kuva-aihetta ovat kaupunkilaisten ja Turussa vierailevien ihailtavina; toukokuun lopulla ikonisten kaupunkikuvien suurennokset levittäytyvät eri puolille keskustaa, ja kesäkuun alussa 1800-luvun turkulaisia esittävät ateljeemuotokuvat ilmestyvät Turun Kaupunginteatterin suurelle ulkonäytölle.

Reinbergin valokuvien levittäytyminen kaupunkitilaan toteutetaan osana Historian ja tulevaisuuden museo -hanketta. Hankkeessa kokeillaan ja pilotoidaan erilaisia tapoja historian elävöittämiseen sekä museokokoelmien esittämiseen ja kokemiseen.

Turku ennen ja nyt

Johan Jakob Reinbergin valokuvaamat kaupunkinäkymät palaavat alkuperäisille kuvauspaikoilleen suurikokoisina tauluina perjantaina 26.5. - osuvasti kulttuurikuntoilun teemaviikolla. Turun linnalta Tuomiokirkon ympäristöön ja läheisiin puistoihin ulottuva alue tarjoaa mahdollisuuden tutustua näyttäviin kuvasuurennoksiin mukavasti liikunnan merkeissä esimerkiksi kävellen tai polkupyörällä.


Aurajoen rannoilta, katujen varsilta ja kaupungin kukkuloilta avautuvia näkymiä voi verrata 1800-luvun jälkipuolella otettuihin valokuviin. Niiden kautta voi havaita kaupunkikuvassa tapahtuneita muutoksia sekä toisaalta todeta, mikä kaikki on säilynyt ennallaan.


Valokuvataulut muodostavat reitin, joka tarjoaa kustakin kohteesta lisätietoa. Reitin sisällöt löytyvät Citynomadi-sovelluksesta perjantaina 26.5. alkaen. Reitin käyttö ei vaadi sovelluksen lataamista tai asentamista omalle laitteelle. Internetin välityksellä kuvien sisältöihin pääsee tutustumaan syvällisemmin myös vaikka kotisohvalta käsin. Taulut ovat esillä Turun päivään 17.9. saakka.

Paitsi 200 vuotta sitten syntynyttä Reinbergiä, valokuvat juhlistavat myös ympäristöään. Ne sijaitsevat kuluvana vuonna kymmenvuotispäiväänsä juhlivan Turun kansallisen kaupunkipuiston alueella.

Reinbergin kaupunkikuvat Turun katu- ja puistoalueilla 26.5.–17.9. ja ateljeemuotokuvat Kaupunginteatterin Taideseinällä 1.6.–31.7.

--

bottom of page