top of page
1aaaa1.jpeg

Valokuvaaja ja taiteilija Reinbergin syntymästä on 200 vuotta - Turun museokeskus julkaisee kirjan


Julkaisun yhdeksän kirjoittajaa ovat historiatieteiden ja valokuvan historian tutkijoita ja asiantuntijoita Turun museokeskuksesta, Åbo Akademista ja Turun yliopistosta. Kuva: Turun museokeskus.

Johan Jakob Reinberg (1823–1896) oli Turussa 1800-luvun jälkipuolella vaikuttanut valokuvaaja, litografi, taidemaalari ja piirustuksenopettaja, jonka syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 200 vuotta. Merkkivuoden kunniaksi julkaistava teos esittelee kattavasti taiteilijan elämää ja laajaa tuotantoa.


Reinberg syntyi Virossa saksalaista syntyperää olevan koristepuusepän perheeseen. Hän kouluttautui litografin ammattiin, ja muutti vuonna 1850 Turkuun johtamaan taidemaalari Carl Gustaf Söderstrandin perustamaa kivipainoa. Turussa hän kiinnostui uudesta optisesta tekniikasta, kosmoraamasta, jota hyödyntäen hän kiersi eri kaupungeissa esittämässä käsin maalaamiaan maisemakuvia.

Valokuvaukseen Reinberg tutustui vuonna 1857 synnyinkaupunkiinsa Tarttoon tekemänsä opintomatkan yhteydessä. Turkuun palattuaan hän irtisanoutui kivipainon johtajan tehtävästä ja perusti Turun ensimmäisen vakituisen valokuva-ateljeen.


Reinberg sovelsi uusimpia tekniikoita

Reinberg kehitti menetelmiään tekemisen ja kokeilun kautta; hän esimerkiksi väritti valokuvia maalaamalla. Hän järjesti myös kalkkivalo- ja skioptikon-esityksiä, joissa yleisölle näytettiin seinälle tai kankaalle suurikokoisina heijastettuja eksoottisia kuultokuvia maksua vastaan.

1800-luvun jälkipuolen turkulaisista ottamiensa vaikuttavien ateljeemuotokuvien ohella Reinberg on erityisen tunnettu kaupunkikuvistaan, ja monet hänen tallentamansa Turku-näkymät ovat jo nousseet ikoniseen asemaan. Reinberg – enemmän kuin valokuvaaja tuo lisäksi esiin monipuolisen taiteilijan vähemmän tunnettua tuotantoa, kuten kiehtovan otannan aikakauden kansallisvaltioaatteeseen ja isänmaalliseen ideologiaan kytkeytyviä kansatieteellisiä valokuvia sekä metsästysaiheita.


Turun museokeskus vastaa kaupungin kulttuuri-, taide- ja luonnonhistoriallisesta museotoimesta.

--

bottom of page