top of page
1aaaa1.jpeg

Veli Lehtovaaran ja työryhmän monitaiteellinen teos 'Ikimetsä' kiertää julkisissa tiloissa


Metsäsuhde koskettaa laajaa ja moninaista joukkoa ihmisiä myös henkilökohtaisella ja kokemuksellisella tasolla. Kuva: Samppa Erkkilä.

Koreografi Veli Lehtovaara on luonut kansainvälisen työryhmän kanssa monitaiteisen teoksen Ikimetsä, joka kiertää toukokuussa julkisissa tiloissa Helsingissä ja Espoossa sekä Turussa.

Ikimetsä on tanssiesitys ja kuunnelma, joka käsittelee Suomen vanhimpien luonnontilaisten metsien monimuotoisuutta ja aikaa. Mieltä rauhoittava esitys kuljettaa yleisön aarniometsän ja nykytanssin risteyskohtaan keskellä kaupunkiympäristöä. Teos sai ensi-iltansa Jyväskylän Kesä -festivaalilla 2021.

Koreografi Veli Lehtovaaran kokoama työryhmä on työskennellyt vuosina 2019-2021 Kainuun vaarajonojen ikiaikaisissa metsissä. Siikavaaran suojelualueen juurella asuva ympäristökasvattaja, luontoaktivisti ja Metsähallituksen erityissuunnittelija Riitta Nykänen on toiminut ryhmän oppaana. Metsätalouden tehokkuuden jäljiltä vuosituhansia vanhoista aarniometsistä on Suomessa jäljellä pirstaleita ja vain muutama suurempi yhtenäinen alue. Metsien ajallinen syvyys on kaadettu ja samalla lajien monimuotoisuus on katoamassa.

Esityksessä kaupunki- ja luonnontila risteävät toisiinsa asettaen kysymyksen ihmisen suhteesta ympäristöön ja erityisesti metsään.

Kuuden tanssijan, Elias Giród, Anni Koskinen, Sofia Simola, Erik Eriksson, Inga Huld Hákonardóttir, Kevin Fay, läsnäolo ja liike ehdottavat perin juurin toisenlaista ajan kulkua ja ruumiillista olemista.


Koreografia saapuu tilaan kuin vieras organismi

Jani Hietasen luoma ja kenttä-äänityksistä syntynyt ääniteos, kuunnellaan esityksen aikana omalla mobiililaitteella ja kuulokkeilla. Tilassa on kuuntelupisteitä niille, joilla ei ole omia kuulokkeita. Yleisö voi valita kuunnelman kieleksi suomen tai englannin.

Kuvataiteilija Eija-Liisa Ahtila on suunnitellut esityksiin lavastuksen, joka muodostuu raakapuusta veistetyistä jakkaroista ja penkeistä. Tuoreen puun materiaalisuus ja tuoksu laajentaa teoksen kokemisen hajuaistin ja kosketuksen alueille. Piia Rinteen suunnittelemien pukujen lähtökohtana on aikaisempien teosten pukujen ja käyttämättömäksi jääneiden vaatteiden kierrätys ja kerrostaminen kollaasin omaisesti.

Esitykset kauppakeskuksissa ja muissa julkisissa tiloissa mahdollistavat kohtaamisia yhteiskunnan erilaisista kerroksista ja taustoista tulevien ihmisten kanssa.


Esitykset (45 minuuttia) ovat yleisölle ilmaisia:

  • La 13.5. klo 14.00 ja 16.00 Espoo, Iso-Omena, M.E.E.T aukio

  • Ma 15.5. klo 17.00 Helsinki, Keskuskirjasto Oodi / Maijansali 1. krs

  • To 18.5. klo 14.00 ja 16.00, Turku, Hansakortteli, tapahtuma-aukio

Oodissa 15.5. esitystä seuraa yleisökeskustelu vanhojen metsien merkityksestä, suojelusta ja nykytaiteesta klo 18.00.

--

bottom of page