top of page
1aaaa1.jpeg

Vuoden 2023 nuoren taiteilijan Eetu Huhtalan näyttely avautuu Tampereen taidemuseossa


Eetu Huhtala on järjestyksessä 39. Vuoden nuori taiteilija. Kuva: Eetu Huhtala.

Vuoden 2023 nuoreksi taiteilijaksi valitun kuvanveistäjä Eetu Huhtalan näyttely a pillow fort & other soft things avautuu Tampereen taidemuseon ylemmissä kerroksissa lauantaina 17.6.


Amme, joka ei suostu täyttymään. Parveke, josta puuttuu lattia. Sänky, johon ei voi asettautua lepäämään. Koti, joka on rakennettu kylmistä metallityynyistä. Ketjunostin, joka ei kykene nostamaan.

Eetu Huhtalan teokset kuvaavat tuttuja arkisia esineitä ja teknisiä laitteita, jotka eivät täytä tarkoitustaan ja toimi odotetulla tavalla, vaan näennäisestä tehokkuudestaan huolimatta järjenvastaisesti, vailla päämäärää. Inhimilliset tekijät ja epätäydellisyys kohtaavat teoksissa rationaalisen tieto-, kulutus- ja teknologiayhteiskunnan tehokkuusvaatimukset. Resurssit valuvat hukkaan, tavoitteet jäävät saavuttamatta ja toiminnan tuloksena on silkkaa voimattomuutta ja turhautumista. Huhtalan teosten välittämät kokemukset ja tuntemukset ovat paitsi taiteilijan omakohtaisten arkikokemusten tulkintaa, myös osa nykyihmisen kokemushorisonttia.

Huhtala kuvaa teoksiaan: ”Kaikilla esineillä ja rakenteilla on yleensä tiukasti rajattu tehtävä, ja se miten niiden pitäisi toimia, on meille kaikille tuttua. Minua kiinnostaa, mitä meissä herää, kun nämä esineet ovatkin tietyllä tavalla vajavaisia ja linkittyvät siten ihmisiin ja heidän toimintaansa. Käsittelen poikkeamista ideaalista. Asioita, jotka ovat tosi epätoivottuja, mutta samalla todella yleisiä ja normaaleja. Kaikki nämä kokemukset ja ongelmat ovat lopulta meille yhteisiä.”

Eetu Huhtala (s. 1993 Äänekoskella) on Helsingissä asuva kuvanveistäjä, joka työskentelee Helsingin lisäksi Keravalla. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2021. Valtakunnallinen Vuoden nuori taiteilija -tapahtuma syntyi vuonna 1984 Tampereen Nuorkauppakamarin aloitteesta. Tapahtuma toimii keskustelun herättäjänä ja nykytaiteen näkyvyyden edistäjänä. Palkinnolla pyritään tukemaan kansainvälisesti kiinnostavia alle 35-vuotiaita suomalaistaiteilijoita.

Tampereen taidemuseo järjestää vaihtuvia näyttelyitä taiteen historian teemoista ja esittelee vanhoja mestareita sekä nykytaiteen tuoreimpia tekijöitä. Esille nostetaan niin paikallisia taiteilijoita kuin kansainvälisiäkin tekijöitä. Tampereen taidemuseo, Puutarhakatu 34, Tampere.

--

bottom of page