top of page
1aaaa1.jpeg

Vuoden valokuvataidekirja 2022 -palkinnon finalistit on valittu - ehdotuksia tuli 30, jatkoon neljä


Kirjaformaatti nähdään entistä monimuotoisemmin valokuvien esittämisalustana. Kuva: Minna Kurjenluoma

Valokuvataiteilijoiden liitto ja Suomen valokuvataiteen museo jakavat Vuoden valokuvataidekirja -palkinnon tänä vuonna jo kuudetta kertaa. Ehdotuksia raadille tuli 30, joista jatkoon valittiin neljä teosta.

Palkinnon raati piti vuonna 2022 julkaistujen kirjojen tasoa erittäin korkeana. Viime vuoden kirjoissa huomiota kiinnitti erityisesti se, että muodon ja sisällön yhteistoiminta oli tarkkaan harkittu ja kuva sekä teksti tukivat toisiaan erinomaisesti. Raati myös ounasteli, että kirjojen julkaisijoiden rooli on muuttumassa; valokuvakirjojen tekeminen tuntuu valokuvaajan ja kustantajan väliseltä dialogilta. Vuoden valokuvataidekirja 2022 -palkinnon finalistit ovat: - Adele Hyry: Chicken-Legged Hunter Ladybug / Kananjalkainen Metsästäjä Leppäkerttu - Tekla Inari: Iida Ylämäki / Ida Uphill (Bokeh) - Hilla Kurki: Almost All the Flowers in My Mother's Garden (Khaos Publishing) - Henrik Malmström: Älä Usko Aivan Kaikkea / Do Not Believe Everything (Pseudo Editions). Kaikki finaaliin valitut kirjat ovat itsenäisiä teoksia, jotka uskaltavat kurottaa moniin suuntiin. Raadin mukaan kirjojen materiaaleihin ja kokoon liittyvät valinnat ovat onnistuneita. Vahva typografia ja taitto mahdollistavat sen, että kirjoissa on uskallettu tehdä jopa riskialttiita valintoja.

Finalistit valitsi raati, johon kuuluivat valokuvataiteilijat Marko Hämäläinen, Niko Luoma ja Aura Saarikoski. Palkinnon voittajan valitsee kirjailija, taidehistorioitsija Anna Kortelainen.

Palkinnon voittaja ja finalistit saavat rahapalkinnot. Voittaja saa 2 000 euroa ja finalistit 500 euroa. Voittaja julkistetaan Valokuvataiteen museolla yleisölle avoimessa tilaisuudessa 13.4. klo 16. Valinnan tehnyt Anna Kortelainen on mukana keskustelemassa finalistien sekä voittajan kanssa.


Vuoden valokuvataidekirja -palkinnon päämääränä on kannustaa korkeatasoisten valokuvataidekirjojen tekemiseen sekä herättää yleistä kiinnostusta valokuvataidekirjoja kohtaan. Palkinto myönnetään suomalaiselle tai Suomessa asuvalle valokuvataiteilijalle vuonna 2022 ilmestyneestä valokuvataidekirjasta. Suomen valokuvataiteen museo on Helsingin Kaapelitehtaalla sijaitseva valokuvan erikoismuseo, joka esittää näyttelyissään kotimaista ja kansainvälistä nykyvalokuvausta sekä tuo esille valokuvan monimuotoista historiaa.

--

bottom of page