top of page
1aaaa1.jpeg

Yohannes Henrikssonin eri tyyleistä inspiroituva tanssiteos saa ensi-iltansa URB-festivaalilla


The Texture of Connection. Kuva: Yohannes Henriksson.

The Texture of Connection on perinteisestä etiopialaisesta tanssista, breakdancesta ja hiphop-kulttuurin tanssiringeistä inspiroituva nykytanssiteos, joka saa ensi-iltansa 15. kesäkuuta Kiasma-teatterin URB-festivaalilla Helsingissä. Teoksen on tuottanut Suomen Benelux-instituutti.

The Texture of Connection on Amsterdamissa asuvan taiteilija ja tanssija Yohannes Henrikssonin (s. 1992, Porvoo) prosessia painottava nykytanssiteos. Henriksson tuo esityksessään näyttämölle vähemmän tunnettuja, raakoja ja kesyttämättömiä tanssi- ja ilmaisutapoja improvisaation ja kokeilun kautta.

Esityksessä ei ole ennalta suunniteltua koreografiaa. Se saa todellisen muotonsa esityshetkellä taiteilijoiden välisessä kohtaamisessa. Teos yhdistelee eri taiteenlajeja sekä kyseenalaistaa konventionaalisen hiphop-tyylin normeja.

Kokoonpanossa on ruskeita, mustia ja valkoisia miehiä, naisia ja sukupuolivähemmistöjen edustajia. The Texture of Connection luo turvallisen tilan taiteilijoille olla omia itsejään. Tämä vuorostaan sallii uusien ilmaisukeinojen tuomisen lavalle.

“Teoksessa yleisö pääsee kokemaan, mitä tapahtuu harjoitussaleissa suljettujen ovien takana. Lopputuloksen sijaan esityksen taika tulee esille sen luomisprosessin kautta. Olen asunut Alankomaissa ja Belgiassa seitsemän vuotta ja olen havainnut, että ihmiset venyttävät rajoja pidemmälle breakdancessa ja katutanssissa. URB-festivaali sopii tälle esitykselle täydellisesti, koska se haastaa perinteisiä toimintatapoja”, kertooThe Texture of Connection -teoksen luoja Yohannes Henriksson.


Teoksen on tilannut ja tuottanut Suomen Benelux-instituutti. Brysselissä sijaitseva Suomen kulttuuri-instituutti rakentaa siltoja ja ylläpitää yhteyksiä kulttuurialan ammattilaisten ja instituutioiden välillä Suomessa ja Benelux-alueella.

“Henriksson on tuonut yhteen taiteilijoita Alankomaista ja Suomesta ja luonut tilaa kansainväliselle taiteelliselle yhteistyölle, jonka tulokset näytetään yhdellä Suomen suurimmista lavoista. Tällaisen toiminnan tukeminen on yksi Suomen Benelux-instituutin ydintehtävistä”, sanoo Suomen Benelux-instituutin ohjelmapäällikkö Malin Bergström.

Työryhmä

  • Yohannes Henriksson (BE/NL/FI), Projektin luoja ja koordinaattori. Yohannes on liiketaiteilija ja valokuvaaja. Taiteellisessa työssään hän tutkii ilmaisua, rajallisia tiloja ja abstraktionismia.

  • Hamis Ahmed (FI), esiintyjä, tanssija. Hamis on tanssija ja valokuvaaja. Hänen työnsä keskittyy liikkeeseen ja ilmaisuun.

  • S*an D. Henry-Smith (US/NL), esiintyjä, runoilija. Taiteilija, kirjailija ja yhteisötoimija, jonka työt edustavat Black Experimentalism -suuntausta runouden, valokuvauksen, äänen ja performanssin alueilla.

  • Sebastian Kurten (FI), esiintyjä, äänimaisemat. Sebastian on musiikkituottaja, äänisuunnittelija ja tanssija. Hänen työnsä on saanut inspiraationsa arjesta, arkisista esineistä ja äänistä.

  • Saskia Nartey-Wemegah (NL), esiintyjä, tanssija. Saskia on klubityylinen tanssija ja liiketaiteilija, jonka päätanssityylit ovat house ja waacking.

  • Sara Lehto (FI), valosuunnittelu. Sara on Helsingissä asuva valosuunnittelija. Hän on työskennellyt monipuolisesti esittävän taiteen parissa ja keskittyy erityisesti tanssi- ja musiikkiteoksiin.


Teoksen ensi-ilta on 15.6. URB-festivaalilla Kiasma-teatterissa Helsingissä.

URB on vuosittain järjestettävä taide- ja kulttuurifestivaali, joka esittää alati muuttuvan katutaiteen ja nuorisokulttuurin vaikutuksia nykytaiteelle. Vuonna 2000 perustetun festivaalin tuottaa Helsingissä sijaitseva Kiasma-teatteri. Festivaaliohjelma sisältää nuorten suomalaisten taiteilijoiden ensinäytöksiä, kansainvälisiä vierailevia esityksiä sekä residenssejä, esitelmiä, taiteilijapuheenvuoroja ja työpajoja, jotka valaisevat taiteen luomisprosesseja.

--

bottom of page